Startershypotheek berekenen

Startershypotheek

Als u voor de eerste keer een woning gaat kopen, dan komt u in aanmerking voor een startershypotheek. Dit is een hypotheekvorm voor consumenten die voor de eerste keer een hypothecaire lening gaan afsluiten. Hierbij kunnen ze verschillende vormen kiezen om deze lening af te lossen. Dankzij snelle technologische ontwikkelingen kan iedereen op verschillende plekken deze hypotheek berekenen. Dit is handig om te weten, omdat er verschillende namen voor deze hypothecaire lening worden gebruikt.

Soorten hypotheekvormen

Wanneer u deze hypotheek gaat afsluiten, kunt u uit twee verschillende hypotheekvormen kiezen:

Annuïteitenhypotheek

Dit is een hypotheek waar de maandelijkse som van rente en aflossing gelijk blijft in de hele looptijd. Hierbij is het afgesproken dat de rente hetzelfde blijft en er geen extra aflossingen komen, Aan het einde van de afgesproken datum is de complete hypotheek afgelost.

Lineaire hypotheek

Dit is een hypotheekvorm waarbij u elke maand hetzelfde bedrag aflost gedurende de complete looptijd. Dit is afhankelijk van de hoogte van de hoofdsom en de looptijd van de hypothecaire lening. Daarentegen is de rente niet hetzelfde, omdat deze afhankelijk is van de restschuld.

Deze twee vormen horen bij een hypotheek voor starters, omdat consumenten de mogelijkheid hebben om rente van hun inkomstenbelasting af te trekken.

Combinatie met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Als u een startershypotheek gaat afsluiten, heeft u de mogelijkheid om deze lening met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten. Dit is een garantie die aan banken wordt afgegeven door de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Indien u een hypotheek met NHG afsluit, dan is het zeker dat u deze lening kunt aflossen. Dit is zelfs mogelijk als er bepaalde omstandigheden zijn waardoor dit niet zou gebeuren. Op deze manier loopt de bank waar u uw hypotheek afsluit geen risico.

Startershypotheek berekenen

U kunt op verschillende manieren uw maximale hypotheek berekenen. Zo heeft u altijd de mogelijkheid om naar uw bank te gaan om de hoogte van uw lening ui te rekenen. Ook kunt u de naar een onafhankelijke hypotheekadviseur gaan. Hier krijgt u van raadgevers aanbevelingen om een hypotheek te kiezen die perfect bij uw situatie past. Tevens kunt u uw startershypotheek online berekenen. Hiervoor zijn er verschillende websites van bijvoorbeeld financiële instellingen waar u de volgende gegevens bij de hand moet hebben:

  • Bruto jaarinkomen
  • Eigen geld
  • Koopprijs
  • Soort woning

Indien u met een partner een hypotheek gaat afsluiten, kunt u zijn/haar gegevens met betrekking tot de bovenstaande punten invullen. Verder kunt u alleen of samen met uw partner een rentevastperiode en een soort hypotheekvorm (annuïteiten of lineair) kiezen. Als u alle informatie heeft verzameld, kunt u de netto maandlasten van uw startershypotheek berekenen.

Verschil tussen startershypotheek en starterslening

Als u de kosten van uw startershypotheek gaat berekenen, is het belangrijk om te weten dat een starterslening niet hetzelfde is als een hypotheek voor starters. Een starterslening is een aanvullende krediet op de reguliere hypotheek voor starters. Zo het is een extra lening naast uw normale hypothecaire lening. Het is aanbevolen om een starterslening af te sluiten als u het verschil tussen de prijs van het huis en uw maximale hypotheek wilt overbruggen. Dit bedrag kunt u niet via de bank krijgen, maar bij uw gemeente en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVng). Indien u een starterslening afsluit, betaalt u over de eerste drie jaar geen rente of aflossing. Ook hoort u rekening te houden met het feit dat elke gemeente verschillende regels hanteert voor deze lening.

Terug naar overzicht