Online service verleners - Execution only

Execution-only hypotheek

Tegenwoordig kan iedereen zijn hypotheek online afsluiten. Dit noemen we een execution-only hypotheek. Bij deze vorm van het afsluiten van hypothecaire leningen ontvangt u geen advies van een hypotheekadviseur, maar u regelt zelfstandig uw hypotheek. Als u online uw hypotheek wilt afsluiten, dient u rekening te houden met een aantal regels. Ook kan niet iedereen op het internet een hypotheek volledig afronden zonder de hulp van hypotheekadviseurs. De gevolgen van een misstap kunnen immers enorme gevolgen hebben voor de consumenten. Kortom, een hypotheek zelf afsluiten is geen makkelijk proces!

Hypotheekvormen voor execution-only hypotheken

U kunt voor de volgende hypotheekvormen online uw lening afsluiten:

 • Annuïteitenhypotheek
 • Lineaire hypotheek
 • Aflossingsvrije hypotheek

Bij het afsluiten van de bovenstaande hypotheken zijn er weinig tot geen problemen. Bij andere hypotheekvormen is het online regelen van een hypothecaire lening niet mogelijk.

Een hypotheek zelf afsluiten? Volg deze stappen

Een hypotheek zelf afsluiten heeft in principe drie stappen.

Stap 1

Eerst moet u uw persoonlijke gegevens invullen, zoals de voor- en achternaam, geboortedatum en adres. Daarna geeft u uw bruto jaarinkomen en alle uitgaven aan. Een aantal voorbeelden van uitgaven is: studieschuld, partneralimentatie, lopende leningen of kredieten. Vervolgens wordt een berekening gedaan van het maximale bedrag dat u kunt lenen. Dit gebeurt op basis van alle gegevens die u heeft ingevuld.

Stap 2

In deze stap bepaalt u de hoogte van de lening die u nodig hebt om de woning te kopen. Dit wordt gedaan op basis van:

 • Type huis
 • Gebruik van eigen vermogen
 • Mogelijke verbouwingen
 • Gebruik van schenking
 • Gebruik van een makelaar
 • Afsluiten met NHG

Als u alle bovenstaande gegevens heeft ingevuld, is de hypotheeksom voor uw berekend.

Stap 3

De laatste stap van een execution-only hypotheek is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekering moet worden afgesloten, zodat uw nabestaanden niet in financiële problemen komen als u (voortijdig) overlijdt. Hierbij wordt de hoogte van de uitkering bepaald met uw verzekeraar. Naast het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering bent u verplicht om een kennistest af te leggen. De hypotheekverstrekker wil immers weten dat u voldoende kennis heeft om zelfstandig een hypotheek af te sluiten. Indien u twijfels heeft, kunt u contact opnemen met een hypotheekadviseur. Als u de kennistest niet haalt, kunt u niet zelfstandig uw hypotheek afsluiten.

Bijzonderheden

Een hypotheek zelf afsluiten is ingewikkeld voor de consumenten die met de volgende situaties hebben te maken:

 • Hypotheek doorstromen. Als u een nieuwe woning gaat kopen en een oude hypothecaire lening had, kan het moeilijk zijn om online uw hypotheek af te sluiten. Dit komt omdat u rekening moet houden met de voorwaarden die bij de oude hypotheek horen.
 • Echtscheiding. Als u gescheiden bent, zult u rekening moeten houden met veel regels om zelf een hypotheek af te sluiten
 • Hypotheek oversluiten. Indien u uw oude woning met verlies heeft verkocht of overwaarde heeft gehouden, zal het ingewikkelder zijn om een nieuwe hypothecaire lening af te sluiten.
 • Eigen bedrijf of ZZP'er. Als u een eigen bedrijf heeft, moet u rekening houden met een aantal regels.

Kosten

Als u uw execution-only hypotheek gaat regelen, zult u kosten hebben voor:

 • Taxatie
 • Notaris
 • Bemiddeling.

In tegenstelling tot het afsluiten van hypotheken in de locaties van financiële instellingen, zult u geen advieskosten hebben. Dit komt omdat u geen hypotheekadviseurs raadpleegt. In sommige gevallen betekent dit dat u €500,- bespaart.

Tips

Het is aanbevolen om een hypotheekadviseur in te schakelen als u met specifieke gevallen te maken heeft. Deze expert heeft immers ervaring met het regelen van deze hypotheken. Ook raden wij u aan om informatie over hypotheken te verzamelen. U bent immers verplicht om een kennistest af te leggen en u heeft met een goede voorbereiding een grotere kans om te slagen. Tevens is het aanbevolen om veel informatie over hypotheken te verzamelen, want u bent volledig verantwoordelijk voor alle eventuele misstappen.

Terug naar overzicht