Hypotheek berekenen

Om de beste hypothecaire leningen af te sluiten, hoort u een aantal belangrijke gegevens bij de hand te hebben. Als u een hypotheek naar uw wensen wilt samenstellen, komen verschillende aspecten van deze lening aan bod. Verder hoeft u dankzij de technologische ontwikkelingen niet meer naar uw lokale bank te gaan om uw hypotheek te laten berekenen. Hieronder vindt u al deze informatie.

Verschillende gegevens voor de beste hypothecaire lening

Als u een lening gaat afsluiten om uw huis te kopen, is het aanbevolen om uw bruto jaarinkomen te weten. Uw bruto jaarloon is het salaris van een jaar zonder de aftrek van belastingen en pensioenpremies. Echter moet u de volgende variabelen meetellen wanneer u uw bruto jaarinkomen gaat uitrekenen: vaste toeslagen (ploegentoeslag) en eenmalige uitkeringen (vakantiegeld, eventuele bonussen, een dertiende maand, sociale of winstuitkeringen, onkostenvergoedingen en overwerk). Naast uw bruto jaarinkomen wordt er aan u geadviseerd om een hypotheekvorm te kiezen. Hierbij kiest u uit een van de volgende hypotheekvormen: annuïteiten-, spaar-, bankspaar-, leven-, beleggings-, krediet -en lineaire hypotheken. Ook kunt u rekening houden met hybride hypotheken. Tegenwoordig zijn annuïteiten -en lineaire hypotheken de meest voorkomende vormen van hypothecaire leningen, omdat u bij deze leningen op hypotheekrenteaftrek kunt rekenen. Verder kunt u ervoor kiezen om uw leeftijd op te geven. Als u op een latere leeftijd een lening wilt afsluiten, zal het maximale hypotheekbedrag groter zijn. U kunt al deze gegevens van uw partner ook opgeven indien jullie gezamenlijk een hypothecaire lening willen afsluiten.

Maandelijkse lasten

Wanneer u een hypothecaire lening gaat bepalen, zult u achter de maandlasten komen. Doordat er verschillende hypotheekvormen zijn, kunt u niet op vaste lasten rekenen. Om deze reden is het aanbevolen om rekening te houden met het maandelijkse inkomen, zodat u uw hypotheek kunt afbetalen. Ook kunt u een maximaal bedrag voor uw hypothecaire lening berekenen wanneer u een huis gaat kopen. Dit is een indicator van de maximale lening die u kunt afsluiten voor een woning. Dit bedrag is op basis van de maximale koopsom, wat ook uit de berekening van een hypotheek uitkomt.

Overal uw hypotheek berekenen

Er zijn twee verschillende plaatsen waar u uw hypotheek kunt uitrekenen. Ten eerste kunt u naar een financiële instelling gaan om de hoogte van uw hypotheek te berekenen. Hier heeft u de kans om met professionals te praten, zodat u een advies op maat ontvangt. Ten tweede heeft u de mogelijkheid om online uw lening te berekenen. Hiervoor kunt u naar de websites gaan van hypotheekverstrekkers of onafhankelijke adviesbureaus in de financiële sector.