Doorstromen hypotheek berekenen

Hypotheek meenemen

Als u een bestaande koopwoning heeft en u op zoek bent naar een nieuwe woning, dan bent u een doorstromer. In dit geval hoort u rekening te houden met het jaartal waarop u uw eerste hypotheek heeft afgesloten, want dit is bepalend voor de aflossing die u bij een nieuwe hypothecaire lening moet betalen. Tevens loopt u tegen een aantal eisen dat aan doorstromers wordt gesteld. Als u een hypotheek wilt meenemen, kunt u makkelijk achter de hoogte van deze lening komen.

Soorten hypotheekvormen

Indien u uw hypotheek voor 2013 heeft afgesloten, kunt u de oude hypotheekvorm behouden. Als u voor een duurdere woning wilt gaan en een extra hypotheekdeel nodig heeft, bent u verplicht voor het gedeelte sinds 2013. U moet dit direct gaan aflossen. Om deze reden kunt u een van de twee hypotheekvormen kiezen:

Annuïteitenhypotheek

Bij deze hypotheekvorm bent u verplicht om elke maand een bedrag te betalen dat hetzelfde blijft gedurende de complete looptijd. Dit is een combinatie van de aflossing en rente waarvoor u verantwoordelijk bent. Bij een annuïteitenhypotheek is het afgesproken dat er geen extra aflossingen komen. Aan het einde van deze hypotheekvorm is de hele lening afgelost.

Lineaire hypotheek

Net als bij een annuïteitenhypotheek moet u maandelijks deze lening aflossen gedurende de looptijd. Echter is dit niet hetzelfde voor de rente. De interesse die u betaalt, is afhankelijk van de restschuld nadat er een aflossing is geweest.

Bijzonderheden bij meenemen van een hypotheek

Als u een hypotheek wilt meenemen, zult u rekening moeten houden met de volgende aspecten van een hypothecaire lening:

Verzekeringen

Wanneer u een doorstromer van een hypotheek bent, heeft u de mogelijkheid om uw lopende verzekeringen, zoals een woonlastenverzekering, aan uw nieuwe hypothecaire lening te koppelen. In dit geval bent u verplicht om het bewijs van de verzekeringen aan de geldverstrekker te laten zien. In dit document staat de locatie waar de verzekeringen zijn afgesloten.

Restschuld meefinancieren

Ook kunt u de restschuld van uw oude hypotheek gebruiken om uw nieuwe woning te financieren. Aan de ene kant is dit voor u voordelig, omdat de rente tijdelijk aftrekbaar is. Aan de andere kant komt u niet in aanmerking voor een Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Met deze garantie bent u in staat om geld te sparen. Dit komt omdat geldverstrekkers een rentekorting op de hypotheek aanbieden in ruil voor een NHG-garantie.

Bijleenregeling

Stel dat u uw woning voor hoger bedrag verkoopt dan de waarde van het nieuwe huis. In dit geval kunt u op een bijleenregeling rekenen. Dankzij deze regel worden doorstromers gestimuleerd om de eventuele overwaarde binnen drie jaar in hun nieuwe woning te investeren. Indien u een doorstromer bent, wordt er aan u aanbevolen om voor een bijleenregeling te gaan. U hoeft de volledige aankoopsom niet te betalen en u kunt een hypotheekrenteaftrek krijgen over de lening, wat gelijk is aan de overwaarde.

Overbruggingshypotheek

Als u uw oude woning nog niet heeft verkocht en deze meer oplevert dan de waarde van uw hypotheek, dan heeft u recht op een overbruggingshypotheek. Deze hypotheek wordt afgelost als uw oude woning is verkocht.

Wat heeft u als doorstromer van een hypotheek nodig?

Indien u een doorstromer van een hypotheek bent, kunt u uw lening op twee manieren meenemen. Aan de ene kant heeft u de mogelijkheid om naar een financiële instelling gaan, waar u samen met experts de hoogte van de nieuwe hypotheek kunt berekenen. Aan de andere kant kunt u een doorstomen hypotheek online berekenen. In dit geval vult u eerst de volgende gegevens in:

  • Bruto jaarinkomen
  • Hypotheekvorm van huidige woning
  • Hoogte van huidige hypotheek
  • Huidige rente
  • Situatie van huidige woning (verkocht – niet verkocht)
  • Verwachte verkoopopbrengst

Als u en iemand anders een doorstromer van een hypotheek zijn, kan deze persoon zijn/haar gegevens ook invoeren.

Terug naar overzicht