Bank

Hypotheek berekenen bij banken

Naast het verlenen van persoonlijk krediet kunnen bankmedewerkers ook hypotheken berekenen voor hun klanten. Consumenten die hun bankhypotheken afsluiten, moeten de regels volgen die door deze financiële instellingen worden gehanteerd. Dit betekent dat zij akkoord moeten gaan met het aanbod van de banken. Als u bijvoorbeeld het niet eens bent over het rentetarief dat bij de hypothecaire lening hoort, moet u alsnog dit accepteren. Dit geldt voor de fysieke locaties en online platformen van de banken.

Hypotheek berekenen bij banken t.o.v. onafhankelijke hypotheekadviseur

Als u een bankhypotheek gaat afsluiten, dan zult u merken dat er grote verschillen zijn ten opzichte van een onafhankelijke hypotheekadviseur.

  • Aanbod van producten en diensten. Indien u een bankhypotheek gaat afsluiten, dan kunt u alleen de producten en diensten van deze organisatie kiezen. De bankmedewerkers zullen alleen het aanbod van hun werkgever aanbevelen en er wordt van u verwacht om akkoord te gaan. Bij een onafhankelijke hypotheekadviseur is dit anders. Bij deze financiële dienstverlener worden de producten en diensten van zijn partners aangeboden. U kunt een van de verschillende aanbiedingen kiezen en de onafhankelijke hypotheekadviseur zal met u een hypotheek berekenen die het beste bij u past.

  • Kosten. Ook kan er worden gezegd dat de kosten tussen hypothecaire leningen bij banken en onafhankelijke hypotheekadviseurs enorm verschillen. Als u een hypotheek bij een bank afsluit, zult u gemiddeld €1000,- minder betalen. Indien u een hypothecaire lening bij een onafhankelijk hypotheekadviseur afsluit, zult u meer gaan uitgeven, omdat deze dienstverlener alle opties in de markt vergelijkt. Dit betekent dat hij meer tijd nodig heeft om met een persoonlijk advies te komen.

Fysieke locatie

Aan de ene kant kunt u ervoor kiezen om een hypotheek te berekenen in banken. Als u dit doet, zult u een afspraak moeten maken met een bankmedewerker. In aanloop van uw afspraak wordt er van u verwacht om een aantal documenten mee te nemen. In deze papieren moet u onder andere het bruto jaarinkomen vermelden. In het intakegesprek worden alle gegevens besproken, zodat een eventueel adviesgesprek wordt gepland. In dit gesprek wordt niet alleen de hoogte van de hypotheek berekend, maar ook alle woonlasten en (woon-)verzekeringen komen aan bod. Daarna vindt een afhandelingsgesprek plaats waarin de hypotheek als het ware wordt afgesloten.

Online

Aan de andere kant kunt u ervoor kiezen om online bankhypotheken te berekenen. Doordat er verschillende banken zijn die hypothecaire leningen afsluiten, is het heel moeilijk om de exacte gegevens voor een berekening te noemen. Niettemin kan er uit de praktijk worden geconcludeerd dat consumenten de volgende gegevens op elke website moeten invullen:

  • Bruto jaarinkomen

  • Leeftijd

  • Woningsituatie (wel of geen partner)

 

Terug naar overzicht